Mau pede, ini tipsnya

Banyak orang galau karena tidak pede. Mungkin karena merasa diri  terlalu muda atau kurang pengalaman.  Bisa juga karena faktor tekanan lingkungan dan lainnya sehingga membuat seseorang tidak memiliki kepercayaan diri. Tak heran banyak orang yang mengatakan: “uhm… nggak dhe, gue ga bisa”, atau “gue ga berani, ga bisa mimpin, dia aja, dia lebih hebat” dan kalimat-kalimat sejenisnya. Biasanya orang yang tidak percaya diri menjadi orang yang sibuk menolak kesempatan, sibuk merendahkan diri (btw, merendahkan diri atau minder beda loh sama rendah hati).

Belajar dari Temple Grandin (baca  resensi film “Temple Grandin”: http://puzzleoflife14.com/2018/06/12/resensi-film-temple-grandin/), yang alami cercaan, hinaan saat dia mencoba memberikan ide-ide yang out of box (diluarkebiasaan).  Akan tetapi keadaan ini tidak menyurutkan semangat Grandin malah menjadikan dirinya  lebih percaya diri. Jadi bagaimana caranya agar kita bisa menaikkan pede kita. Berikut ada beberapa tips :

  1. Terima diri sendiri apa adanya

Bagaimana menerima diri sendiri, saya khan ga bisa ini itu, beda ama dia. No, kamu harus bisa menerima diri sendiri karena kamu BERHARGA.  Ada  tulisan  di dalam sebuah kitab suci “Oleh karena engkau berharga di mata-Ku dan mulia, dan Aku ini mengasihi engkau….”, Daud seorang nabi juga pernah berkata: “Sebab Engkaulah yang membentuk buah pinggangku, menenun aku dalam kandungan ibuku.”artinya kita ada karena  kita “ dikasihi dan ditenun” oleh jari Pencipta kita, dan bukan kayak sistem pabrik yang memakai cetakan dan ukuran yang sama untuk semua orang. Kamu diciptakan dengan detail dalam rancangan Tuhan pencipta kita. Inilah yang harusnya menjadi pegangan kita dalam memandang dan menerima diri kita.

  1. Stop bandingkan diri sendiri dengan orang lain

Setiap pribadi kita UNIK adanya.Unik itu berarti kamu berbeda, tidak ada kamu yang ke dua, ke tiga dan ke empat, bahkan anak kembar saja terlihat banget bedanya. Musikus terjenius seperti Mozart, setelah meninggal tidak ada lagi yang namanya Mozart ke dua yang sama persis dengan Mozart yang telah meninggal, demikian juga kamu. Kamu juga unik, karena punya POTENSI. Setiap individu  memiliki gabungan potensi yang terdiri dari bakat, pemikiran, antusiasme, dll. Jadi STOP membandingkan dirimu dengan orang lain. Apa yang ada pada dirimu belum tentu dan tidak pernah sama persis ada di dalam diri keluargamu, teman maupun rekan sekolah atau sekerjamu.

  1. Daftarkan kekuatan dan kelemahan                                                        Coba yuk menemukan potensi dirimu. Caranya dengan mendaftarkan kelebihan-kelebihan dan kemampuan yang kamu punyai di atas sebuah kertas, dan juga menuliskan kekurangan dan hal-hal yang tidak kamu kuasai di atas kertas. Usahakan yang kamu tuliskan lebih banyak yang positifnya dibandingkan yang negatif sehingga kamu makin pede. 
  1. Cari mentor

Walaupun sudah berusaha menerima dirimu adalah berharga adanya dan punya potensi, tapi tetap tidak pede, tetap mengalami kekuatiran, kecemasan dan rasa minder yang berlebihan, tidak ada salahnya kamu mencari seorang yang kamu percayai, seorang yang lebih dewasa dan seorang yang mampu menolong kamu, mementor kamu sehingga kamu dapat lebih lagi menemukan potensi dirimu dan makin mengenal dirimu.

Di web ini terdapat form yang bisa kamu gunakan untuk konsultasi sehingga kamu dapat lebih lagi mengenal diri, dan jangan segan-segan karena rahasiamu terjamin.

Selamat mencoba!

About Puzzle of Life

Yayasan Puzzle of Life memiliki visi untuk mengembangkan potensi anak muda

View all posts by Puzzle of Life →

30 Comments on “Mau pede, ini tipsnya”

  1. ~100 預防高危致癌的 HPV 16、18 型號 (可減低 70 患子宮頸癌的風險) ~100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) HPV4合1子宮頸癌疫苗 Gardasil HPV病毒會感染人類的皮膚及黏膜,一般會透過性接觸及親密的皮膚接觸而受到感染,是一種男性與女性都可能感染的常見病毒。可感染身體各個部位的HPV超過100種,當中有部份的HPV類型可影響生殖器部位,導致生殖器疣(genital warts) 、子宮頸細胞異常(abnormal cervical cells) ,甚至子宮頸癌 (cervical cancer)。 4合1 HPV 子宮頸癌疫苗,覆蓋4種高危HPV病毒:6、 11、16及18型(約70的子宮頸癌由HPV16和HPV18病毒引致),有助預防子宮頸癌、外陰癌、陰道癌及生殖器官濕疣

  2. I simply want to say I am beginner to blogging and truly liked you’re web site. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You actually come with excellent writings. Bless you for revealing your website page.

  3. 通過水光療程抑制黑色素細胞生長的成分注射到真皮層,減少黑色素形成,淡化黑斑色素沉澱,從而達到美白祛斑的效果 療程特色 :可配搭多元化產品來量身訂做不同療​​程計算機化規格,操作方便,容易控制可調節進針深度,精準注射於目標的肌膚層 每針的注射劑量相等,達到均勻注射 一次平均5點注射,可縮短療程時間 採用31號細針頭,幾乎看不到入針點 降低疼痛、瘀血、腫脹及不適感 使用靈活度高,可複合式搭配針劑,量身訂製療程

  4. With the whole thing that appears to be developing throughout this subject matter, your perspectives are very refreshing. However, I appologize, but I can not give credence to your whole plan, all be it exhilarating none the less. It would seem to everyone that your comments are actually not totally justified and in actuality you are generally yourself not even fully convinced of your point. In any event I did take pleasure in reading it.

  5. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

  6. Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  7. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  8. What i don’t realize is in fact how you are now not really a lot more smartly-preferred than you might be now. You’re very intelligent. You know thus significantly on the subject of this subject, made me in my opinion consider it from numerous numerous angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it¡¦s something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs great. All the time care for it up!

  9. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

  10. What i do not realize is if truth be told how you’re now not really a lot more neatly-preferred than you may be now. You’re very intelligent. You understand thus considerably in terms of this matter, made me in my view believe it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it is something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs nice. At all times maintain it up!

  11. Ellanse洢蓮絲(依戀詩)是一款荷蘭與英國共同研發的的新型真皮填充劑,是由30的25-50微米(µm)的聚己內酯(polycaprolactone, PCL)完美微型正圓晶球,以及70的PBS-生物降解材料(carboxymethylcellulose, CMC)製成的凝膠體,這些成分都是通過FDA(美國食品藥品監督管理局)和歐洲CE認證的安全成分,在人體內水分和二氧化碳作用下可以完全被分解吸收和排出的安全物質,對人體不會產生過敏反應,因此治療前不需經過敏檢測,在使用上幾乎不產生副作用。

  12. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  13. Good blog! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  14. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  15. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily memorable possiblity to check tips from this website. It’s always very brilliant and jam-packed with a great time for me and my office friends to search your website on the least 3 times in a week to study the latest things you have. And lastly, I am just always impressed with the great information served by you. Certain two tips on this page are rather the most impressive we’ve ever had.

  16. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published.